Home / Nieuws / Nieuws / Wat betekent het meerjarenplan 2023-2026 van de arbeidsinspectie voor uw bedrijfshulpverlening?
Meerjarenplan 2023-2026 arbeidsinspectie

Wat betekent het meerjarenplan 2023-2026 van de arbeidsinspectie voor uw bedrijfshulpverlening?

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is ook dit jaar weer van de partij met genoeg ambitie om eerlijk, veilig en gezond werk te stimuleren en als het moet af te dwingen. Graag zet BHVregelen de hoofdzaken van dit meerjarenplan nog even op een rij. Wat betekent het meerjarenplan 2023-2026 van de arbeidsinspectie voor uw bedrijfshulpverlening? Moet u nu eindelijk echt aan de slag met die RI&E en wordt de controle strenger?

Alles lijkt erop dat de arbeidsinspectie, naast de van oudsher reguliere handhavingstaken, ook in dit meerjarenplan weer een breder takenpakket krijgt toebedeeld. ‘Oh? Kan ik dat mijn bedrijfsnoodplan onder in de la leggen omdat ze toch minder tijd hebben voor mij als iets kleinere werkgever?’ Niet echt. Door anders te gaan werken (slimmer, data-gedreven) hoopt de NLA op tijd te kunnen onderzoeken, reageren en interveniëren. Dus ook als u geen Tata-Steel bent, moet u nog altijd uw zaakjes op orde hebben.       

Het meerjarenplan waarin uiteraard genoeg raakvlakken te vinden zijn met het thema bedrijfshulpverlening,  is voor de komende jaren vastgelegd in diverse programma’s die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat werkgevers de regels beter naleven. En bij goed werkgeverschap hoort natuurlijk ook een ‘bedrijfshulpverlening-bewustzijn’ dat verder gaat dan eens kijken of de controle op de blusapparatuur ook dit jaar goed geregeld is. Toezicht houden op de verplichte RI&E en een plan van aanpak om risico’s te beperken is ook in dit plan voor de arbeidsinspectie een speerpunt van beleid. Onderstaande programma’s zijn brede terreinen op het gebied van arbeidsveiligheid en -omstandigheden, maar het zijn de thema’s waar de NLA zich de eerstkomende drie jaar hoopt te gaan focussen:

  • Arbeidsuitbuiting & Ernstige benadeling
  • Uitzendbureaus
  • Internationaal, Schijn-constructies en Cao-naleving
  • Toezicht Suwi/Toezicht Sociaal Domein
  • PSA, arbeidsdiscriminatie en fysieke belasting
  • Blootstelling gevaarlijke stoffen
  • Asbest
  • Procesveiligheid Brzo/ARIE
  • Certificatie & Markttoezicht
  • Goed werkgeverschap in sectoren en ketens
  • Trends en ontwikkelingen

Eerlijke arbeidsvoorwaarden, een veilige cultuur en gezond werken staan dus hoog op de agenda. Veel zaken die via de pers de afgelopen tijd het nieuws hebben gehaald worden meegenomen in dit beleidsplan. We hebben allemaal het nieuws over de bagagedragers bij Schiphol en het PFAS-debacle bij Du Pont kunnen volgen.  Het reorganiseren van de arbeidsinspectie naar een meer data-gedreven organisatie (waardoor interveniëren gerichter en misschien eerder zou kunnen plaatsvinden) heeft binnen het meerjarenplan een significante plaats. Tot zover het overkoepelende beleid en alle intenties, nu nog het echte werk. Veiliger en gezond werken, daar kunt u uiteraard ook BHVregelen.nl voor inschakelen. Van beleid naar de daadwerkelijke werkvloer zeg maar, van papier naar de mensen die het moeten doen. Samen brengen we de risico’s voor u in kaart (RI&E) en kijken we waar u net dat beetje extra aandacht aan moet besteden. Verder gaan met de praktijk? Lees meer over het vaststellen van een RI&E.