Week van de Teek: Bescherm jezelf én je collega’s tegen tekenbeten
Deze week, 31 maart t/m 4 april 2025, is het weer de Week van de Teek. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor het voorkomen en herkennen van tekenbeten, en de mogelijke gevolgen ervan — zoals de ziekte van Lyme. Ook op de werkvloer is het belangrijk om hier alert op te zijn, zeker in sectoren zoals groenvoorziening, bouw, kinderopvang of buitenonderhoud.
Waarom is aandacht voor tekenbeten zo belangrijk?
Een tekenbeet lijkt onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. De bekendste door een teek overgedragen ziekte is de ziekte van Lyme, die kan leiden tot langdurige klachten zoals vermoeidheid, gewrichtspijn en zelfs neurologische problemen. Jaarlijks worden in Nederland tienduizenden mensen gebeten door een teek. Door goede voorlichting en snelle actie kunnen we veel leed voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen
Met een paar simpele maatregelen kun je het risico op een tekenbeet flink verkleinen:
- Draag beschermende kleding: Lange mouwen en broeken verkleinen de kans op een tekenbeet. Stop je broekspijpen in je sokken zodat teken niet omhoog kunnen kruipen.
- Gebruik insectenwerende middelen: Kies een middel met DEET en breng dit aan op huid en kleding.
- Controleer jezelf en anderen: Na een wandeling of werkdag in het groen is het belangrijk om je hele lichaam goed te controleren. Vergeet warme en vochtige plekken zoals knieholtes, oksels, liezen en achter de oren niet. Controleer ook kinderen en huisdieren.
Toch gebeten? Dit moet je doen bij een tekenbeet

Verwijder de teek zo snel mogelijk
- Gebruik een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar.
- Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast.
- Trek de teek rustig, recht en zonder draaien of knijpen uit de huid.
- Blijft een deel van de monddelen achter? Geen paniek. Dit komt er meestal vanzelf weer uit.
Ontsmet de beetplek
- Gebruik 70% alcohol of jodium om de huid te ontsmetten.
Noteer de datum en de plaats op het lichaam
- Schrijf op waar en wanneer je gebeten bent. Dit is belangrijk voor de arts bij eventuele latere klachten.
Houd de plek goed in de gaten
- Een klein rood plekje is normaal.
- Ontstaat er binnen enkele dagen tot weken een grotere rode ring of vlek? Dit kan wijzen op de ziekte van Lyme. Neem dan contact op met een arts.
- Let ook op andere symptomen zoals koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn of hoofdpijn.
Door snel en op de juiste manier te handelen, verklein je de kans op complicaties aanzienlijk.
Praktische tips voor werkgevers
Werkgevers hebben een zorgplicht om medewerkers te beschermen tegen werkgerelateerde risico’s, waaronder tekenbeten. Dat geldt vooral voor functies waarbij medewerkers regelmatig buiten werken in grasrijke of bosrijke omgevingen — denk aan hoveniers, groenmedewerkers, boswachters, agrariërs, aannemers in de GWW-sector en medewerkers van recreatie- en buitensportlocaties. Voor deze beroepen is het belangrijk om structurele maatregelen te treffen:
- Voorzie medewerkers van tekenwerende kleding
Er is speciale kleding beschikbaar die geïmpregneerd is met een insectenwerend middel, zoals permethrine. Deze kleding biedt langdurige bescherming tegen tekenbeten, zonder dat medewerkers zich voortdurend hoeven in te smeren. - Leg tekenverwijderaars in EHBO-koffers en voertuigen
Zorg dat er altijd een puntige pincet of tekentang aanwezig is, zowel op locatie als in bedrijfswagens. Zo kan snel gehandeld worden bij een beet. - Neem tekenbeten op in de RI&E
Tekenbeten zijn een serieus risico. Neem dit op in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie en werk het uit in het plan van aanpak. - Geef voorlichting en training
Zorg dat medewerkers weten wat ze moeten doen bij een tekenbeet. Dit kan tijdens een toolboxmeeting, werkoverleg of als onderdeel van een BHV- of EHBO-training. - Stimuleer meldingen en registratie
Vraag medewerkers om elke tekenbeet te melden en noteer de datum en locatie van de beet. Dit helpt bij het monitoren van risico’s en ondersteunt bij eventuele medische vervolgstappen.
Blijf alert, ook na de Week van de Teek
De Week van de Teek is een goed moment om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp, maar bescherming tegen tekenbeten is het hele jaar door relevant. Zorg dat je goed bent voorbereid — of je nu werknemer, werkgever of BHV’er bent.
Meer weten?
Bekijk de volgende websites voor uitgebreide informatie:
Heb je vragen over hoe je dit onderwerp opneemt in je BHV- of veiligheidsbeleid? Neem gerust contact met ons op — wij denken graag met je mee.